EL CURS ART I TERRITORI JUGARÀ AMB EL CROMATISME QUE CARACTERITZA EL NOSTRE TERRITORI AMB EL VERMELL [IN] PONENT

 

Aquest matí s’ha presentat la 9a edició del curs d’Art i Territori que tindrà lloc del 6 al 8 de juliol a Agramunt. En aquesta edició l’eix temàtic és el Vermell [IN] Ponent i serà a través dels vermells dels paisatges de Ponent, especialment els de la posta de sol i les roselles, amb els quals s’abordaran des de diferents tècniques com la pintura, el raku (tècnica ceràmica tradicional d’Orient), el collage i  la instal·lació tèxtil.  A més, a partir d'aquest concepte també s'abordarà el paisatge, l’entorn i el llegat d’artistes com Guillem Viladot i Josep Guinovart des de diferents disciplines artístiques i a través de les dues fundacions agramuntines.

L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha mostrat un vegada més, la gran satisfacció que significa consolidar un curs com el d’Art i Territori per un municipi com Agramunt i fer palès l’èxit d’aquest projecte conegut arreu del territori.

El curs d’Art i Territori és un curs presencial i la seva finalitat és potenciar la creativitat a través de la pràctica artística. Un espai conjunt d’aprenentatge, col·laboratiu i pensat per gaudir d’experiències artístiques en un context rural. Els tallers estan oberts a tots els públics de més de 18 anys i no cal tenir coneixements previs ni dots artístiques o un grau universitari.

Per la seva part, la regidora de cultura, Amanda Cardona, ha agraït la col·laboració de la Universitat de Lleida per poder formar part un any més de la seva programació de cursos d’estiu, la implicació de Maria Codorniu com a coordinadora del curs i la complicitat de les dues fundacions agramuntines, Lo Pardal-Fundació Guillem Viladot i la Fundació Privada Espai Guinovart, i enguany també a l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega per sumar-se a l’equip organitzador del curs.

Cardona, també ha explicat en què consistiria exactament el curs d’enguany: “Seran tres dies de curs que es faran en diferents punts, al centre històric d’Agramunt i a la Masia Galzeran, gràcies a una col·laboració amb Torrons Vicens”. Amb l’artista Jaume Amigó els participants treballaran els pigments naturals i treballaran la pintura individual i col·lectiva a través de les quals crearan obres de gran format. Amb els ceramistes Sara Garcia i Alejandro Guillén, treballaran el raku i amb Digna Gros faran un taller a través del qual es crearà una gran instal·lació tèxtil que s’ubicarà a la plaça del Pou

L’equip docent estarà format per Jaume Amigó Llopart (artista), Glòria Bosch Mir (crítica d’art), Sara Garcia Ortín (ceramista), Digna Gros Piqué (artista tèxtil), Alejandro Guillén Bayón (ceramista). També hi participaran Maria Guinovart Pelauzy representant la Fundació Espai Guinovart i Pau Minguet Sánchez de la Fundació Guillem Viladot. Per cloure el curs es farà una taula rodona sota el títol “Pintura catalana. Segones avantguardes” que comptarà amb la participació d’Àlex Mitrani Martínez de Marigorta (MNAC), Jesús Navarro Guitart (Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida), Joan Ricart (editor d’Univers Art) i Ignasi Terraza (pianista).



Enguany,  el curs d’art i territori ha ampliat la seva col·laboració i ho ha fet amb l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega que ha organitzat entre els seus alumnes un concurs de disseny per crear el cartell de la novena edició del Curs Art i Territori. Com ha destacat  Xavier Brufau, director i cap d'estudis EA Ondara, a través d’aquesta iniciativa els alumnes de l’escola han pogut potenciar la seva creació a través dels coneixements adquirits i ha estat una experiència molt enriquidora ja que s’han obtingut grans resultats. La guanyadora ha estat Nerea Moreno, alumna del CFGS de Gràfica Publicitària, que ha creat el cartell a partir d’una tècnica manual que ha realitzat a través d’un experiment amb líquids i pigments inspirat amb el color vermell. Brufau, també ha agraït l’oferiment que s’ha fet a l’escola i per apostar pels centres del territori.

El curs té una durada de 25 hores lectives repartides en tres dies. El preu dels tres dies és de 70 €, amb un preu reduït per a estudiants i personal de la UdL, de l'Escola d'Art Ondara de Tàrrega, i per a persones matriculades a les Aules d’Extensió Universitària adscrites a  la UdL. També hi ha la possibilitat d’assistir només en algunes sessions. Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer a través de la web de la UdL.