Curs 2022

El tema central d’aquesta vuitena edició són les fibres vegetals que, al llarg dels segles, han estat presents en la vida quotidiana durant la nostra evolució cultural i progrés econòmic. Les fibres vegetals s’extrauen de les llavors, tiges, fulles, fruits i arrels, i es processen per obtenir productes d’aplicacions diverses. Els nostres avantpassats van aprendre a treure profit de la vegetació que els envoltava per fer cordills, sirgues, cabassos, cistells, estris, alforges, canyissos, pèrgoles... Pots imaginar noves possibilitats per a la vegetació que t’envolta? Vols explorar-les?

 

Llengua d’impartició: Català
Coordinació: Maria Codorniu Caudet (docent i gestora cultural)
Equip docent: Julia de la Cal (artista i dissenyadora), Núria Costa Balasch (artista i economista), Glòria Jové Monclús (UdL), Joan M. Minguet Batllori (escriptor) i Pau Minguet Sánchez (Fundació Privada Guillem Viladot)
Durada: 20 hores (3 dies). També t’hi pots inscriure només per a les sessions de dijous o només per a les de divendres + dissabte
Espai: Lo Pardal, Espai Guinovart, escenaris urbans i rurals de l’entorn d’Agramunt
Preu: 50,00 € estudiants, PAS i PDI de la UdL i persones matriculades a les Aules d’Extensió Universitària adscrites a la UdL / 70,00 € la resta
Preu per dies: Dijous 7: 25,00 €. Divendres 8 + dissabte 9: 50,00 € 


PROGRAMA
Dijous 7
Sessions a Lo Pardal, seu de la Fundació Privada Guillem Viladot
10.00 h Rebuda dels participants.
 

Sílvia Fernández, alcaldessa d’Agramunt; Amanda Cardona, regidora de Cultura; Maria Guinovart, Fundació Privada Espai Guinovart, i PauMinguet, Fundació Privada Guillem Viladot
10.15-10.30 h Acte inaugural i presentació del curs.
 

Núria Costa
10.30-14.00 h Realització col·laborativa d’un projecte artístic (I).
Elaboració de paper plantable a partir de material reciclat. Les llavors es disposen en forma de lletra per germinar noves paraules que ens duguin cap a una sobirania alimentària.
 

Pau Minguet
16.30-20.30 h Connexions i lligams vitals i identitaris. Partint de l’obra de Guillem Viladot, es proposa viure una experiència artística lligada al territori.
Sessió a l’exterior
 

Núria Costa
Realització col·laborativa d’un projecte artístic (II). Realització de la plantACCIÓ, sembra del paper plantable.
 

Divendres 8
Sessió a l’exterior
Julia de la Cal
09.00-14.00 h Taller participatiu (I). Co-construcció d’escultures de gran format amb fibres vegetals utilitzant la tècnica de cistelleria intuïtiva, o “niu” (s’inspiraen la manera com els ocells teixeixen els nius).
 

16.30-19.00 h “Veig un molí i dic que és un molí [...] busco un molí i trobo el vent” (Guillem Viladot)
Aquest petit extracte d’una obra de l’artista agramuntí ens serveix com a punt de partida per desenvolupar una peça entorn la relació humana amb el paisatge. Prenem la figura del molí com a intersecció entre la cultura material i el territori, atès que es tracta d’una estructura construïda amb materials accessibles, empleada per transformar el fruit de la terra en aliment, moguda per les forces de la natura i que, alhora, és lloc de trobada, treball, transacció i veïnatge.
 

Sessió a l’Espai Guinovart
Glòria Jové
19.00-20.30h Connexions i lligams vitals i identitaris. Partint de l’obra de Josep Guinovart, es proposa viure una experiència artística lligada a les fibres vegetals i el territori.
 

Dissabte 9
Sessió a l’exterior
Julia de la Cal
09.00-12.00 h Taller participatiu (II).
 

Sessió a l’Espai Guinovart
Joan M. Minguet
12.00-13.45 h Xerrada i tertúlia. Tots els materials són nobles per convertir-los en art. O tots són innobles, tant se val.
 

13.45-14.00 h Lliurament de certificats i cloenda del curs.


Inscripcions: Universitat d'Estiu de la UdL